Nose Work nybörjarkurs

Välkommen till hundarnas och dofternas värld!

69518718_10156718550477224_3572441590792192000_n

Att hundars nosar är fantastiska råder det ingen tvekan om! Vi kan lära dem hitta i stort sett vad vi vill så länge vi lyckas motivera dem till det. I den här onlinekursen lär vi hundarna att söka efter eukalyptus, vilket är den första av tre dofterna i hundsporten Nose Work. Vi utgår från de aktuella reglerna som ni finner på snwk.se

Till denna kurs behöver du följande:

  • Eukalyptushydrolat

  • Möbeltassar

  • För hunden högt värderade belöningar, gärna både ätbara och leksaker

  • Ett gäng behållare (tex: tesilar, muggar, plastförpackningar med hål i locket)

Grundträning

Innan vi sätter igång med själva inlärningen av eukalyptus så kommer här lite grundträning. För vissa är detta inget nytt, men förhoppningsvis kan det väcka lite nya tankar och idéer kring sin hundträning

Tryck på någon av rubrikerna ovan för att läsa texten

Låt oss börja Eukalyptusjakten!

Denna kurs är uppdelad i 6 lektioner, förslagsvis går ni igenom 1 lektion per vecka, och ser till att träna på varje steg ordentligt innan ni går vidare. Första lektionen innehåller mestadels teori.

Lektion 1

Vecka 1 - Träning hemma

Steg 1: Att introducera doften (Se filmklipp 1)
Placera några kantareller* i en behållare och se till att vara i en störningsfri miljö, hemma i köket brukar vara en utmärkt plats! Ha hunden framför dig samt godisbitar redo. Börja med att själv lukta lite på behållaren, detta brukar få upp hundens intresse! För sedan behållaren långsamt ner mot hunden. Så snart hunden luktar på behållaren och svampen - belöna och ge en godisbit! Upprepa ca 3 gånger.

Steg 2: Att välja just kantarellen
Ta nu fram en likadan behållare, men denna ska vara utan svamp i. Håll både svampbehållaren och den tomma behållaren i varsin hand. Lukta själv lite på behållarna och håll ner dem till hunden. Så snart hunden luktar på svampbehållaren - beröm och belöna. Luktar den på den tomma behållaren händer ingenting. Upprepa ca 3 gånger och se till att byt plats på behållarna så svampbehållaren inte alltid är på samma sida om hunden.

Steg 3: Att komma igång med sökarbetet
Ta nu fram flera behållare (de behöver inte se likadana ut allihopa) och lägg ut dem på golvet. Ha några kantareller i en av dem. Gå fram till behållarna med din hund och säg ditt sökkommando. Du kan med fördel även använda dig av en svepande handsignal mot behållarna tillsammans med kommandot. Så snart hunden luktar på behållaren med svamp i - beröm och belöna med två godisbitar. Den ena godisbiten ges ungefär 1 dm ifrån svampen, den andra hålls framför svampen och, likt en magnet, leder hundens nos upp i ett "sitt". Detta är början på en sittmarkering vid kantarelldoften.

*Om du använder dig av torkade kantareller, se till att de har legat blötlagda i varmt vatten ca 20 minuter innan träningspasset så de blir mer mjuka och avger mer doft

Lektion 2

Vecka 2 - I skogen

Du behöver: 
- Kantareller
- Gott belöningsgodis till din hund
- Behållare med hål i (4 - 6 st, gärna fler)

Steg 1: Förbered sökrutor (se filmklipp 1)
Gör så här:
Välj ut ett område i skogen och markera ut en kvadratiskt ruta som är ca 2 x 2 m. Du kan använda färdiga vimplar, oanvända bajspåsar eller vad du än har tillgodo. Har du en hund som går mycket på synintryck fungerar det givetvis lika bra att visualisera kvadraten mellan naturföremål (träd, stenar, stubbar mm). Gå fram och tillbaka innanför denna ruta så den innehåller gott om doftspår från dig i marken. Placera ut en behållare innehållandes kantarell någonstans i denna sökruta

Förbered liknande sökrutor, 3 - 5 st. Se till att det är några meters mellanrum mellan varje ruta (gärna mer än 10 meter). I några av rutorna kan du med fördel även placera in andra, för hunden, icke intressanta föremål (tex tomma behållare eller skedar). Detta för att hunden inte bara ska lära sig att söka och markera föremål i skogen som matte/husse lagt dit.

Steg 2: Repetera "Att introducera doften"
Ha en kantarell (eller behållare med hål innehållandes kantarell) i handen och hunden framför dig. För långsamt kantarellen ner mot hunden, så snart den nosar på svampen - beröm och belöna!

Steg 3: Sökrutorna
Nu är det dags att leda hunden till sökrutorna. Se till att ha godis lättillgängligt och hunden förs med fördel i koppel. Vid sökrutan stannar du till, visar med handen ner mot marken och ger ditt sökkommando. Om hunden kommer utanför sökrutan så bromsar du bara in den med kopplet och visar ner mot marken igen. Så snart hunden nosar på behållaren med kantarellen i så ger du din belöningssignal och belönar först med en godisbit några cm ifrån kantarellen, och sedan en godisbit så du får upp hunden i ett "sitt".

Förenkling:
Tycker din hund att detta var lite klurigt? Placera gärna en godisbit direkt på marken några cm ifrån kantarellen för att öka motivationen till att nosa just där. Belöna fortfarande med godisbit nr 2 så du får ett sättande 

Försvåring:
Är hunden van vid sökarbete så kan detta kännas för enkelt. Men ha nu inte för bråttom. Gör dessa mindre sökrutor första träningsdagen, nästa gång kan du göra det svårare genom att ha färre rutor, men låt de vara större. En större ruta på exempelvis 10 x 10 m kan också innehålla flera svampgömmor

Lektion 3

Vecka 3 - Ute i skogen

Du behöver
- Kantareller
- Gott belöningsgodis till din hund
- Behållare

Steg 1: Förbered en mindre sökruta på 3 x 3 m, placera ut en gömma med kantareller. Om du tror att det finns risk att din hund kommer vara intresserad av att äta upp kantarellerna - fortsätt att placera ut dem i behållarna. 

Steg 2: Förbered en "kantarellstig" på 50 - 75 meter innehållandes 3 - 5 gömmor med kantareller. Titta efter tydliga riktlinjer att gå efter i skogen (tex börja vid den stora stubben, gå mot stora stenen, sväng sedan vänster mot det nedfallna trädet) eller sätt ut snitslar eller andra markörer längs en stig som du själv skapar. Längs stigen ska du nu placera ut några gömmor med kantarell. Här får du gärna kasta ut kantarellerna (eller behållarna med kantareller i) en liten bit ifrån stigen som du själv går vid, detta för att börja plocka bort att hunden känner dina fotspår där kantarellerna ligger. Glöm dock inte att markera ut, eller lägg på minnet, exakt var kantarellerna är utplacerade.

Steg 3: Förbered en större sökruta på ca 15 x 15 m

Lektion 4

Vecka 4 - Ute i svampskogen (åk till ett ställe där du vet att kantareller brukar förekomma)

Du behöver:
- Ett gäng orörda kantareller (3 - 5 st)
- Något att vidröra kantarellerna med, tex plasthandskar eller pincett.

Steg 1: Kasta ut dina kantareller, så det skiljer åtminstone 3 meter mellan dem. Du behöver alltså inte här markera ut, eller trampa upp en sökruta som tidigare gånger. Syftet med denna övning är att hunden nu ska lokalisera svampen utan att din doftetikett är i närheten som hjälp för hunden. 

Låt hunden söka efter kantarellerna i denna "osynliga" sökruta. Beröm hunden riktigt vid hittandet av kantarellerna. 

Steg 2: Promenera ut med hunden i kantarellskogen och leta tillsammans efter det gula guldet. Om du hinner se några kantareller först, låt hunden passera dem och beröm så fort hunden visar något intresse och/eller markerar dem. Om hunden inte skulle visa något intresse, ge då hunden en chans att gå förbi dem igen och var denna gång snabb med berömmet. Backa sedan lite i träningen.

Lektion 5

Lektion 6

Vanliga frågor

Här listar vi vanliga frågor som kan dyka upp. Om något i innehållet i denna kurs är otydligt, maila mig på svartvithund@gmail.com

Vad gör jag om min hund inte gillar ätbara belöningar?

Att belöna med ätbara belöningar är för oss väldigt enkelt, och jag skulle verkligen råda till att våga prova olika sorters ätbara belöningar innan ni ger upp det spåret helt. Några belöningar värda att prova på är: Kaninkött, pannkaka, ostbågar, popcorn och torkad vom. Givetvis går det också bra att belöna med lekbelöningar också. Vid hittandet av kantarell - beröm med rösten, säg "sitt" och belöna sedan med leksaken.

Hur gör jag om hunden inte vill sätta sig vid hittandet?

Om du har en hund som inte är intresserad av att äta kantarellerna så kanske det inte är ett måste att hunden sätter sig, så länge du kan läsa av att hunden har hittat något fynd. Vill du gärna ha ett sättande så går det givetvis bra att säga kommandot "sitt" också så snart hunden hittat kantarellerna. Har hunden lättare för något annat kommando, tex "ligg" så går givetvis det också bra! 

 

Vad gör jag om jag ej får tag i färska kantareller?

Det går bra att träna med både frysta och torkade kantareller. De torkade kan man med fördel blötlägga i ca 20 minuter i varmt vatten för att de ska frigöra mer doft. Kom ihåg att tränar du med enbart frysta eller torkade kantareller så kan hunden behöva en snabb repetition när det sedan är dags för de färska 

Måste jag säga sökkommandot i skogen?

Kort svar: Nej. När hunden väl har förstått att det lönar sig att hitta kantareller så kommer den med stor sannolikhet att tala om när den gjort ett fynd, oavsett om du givit hunden ett sökkommando eller inte. Vi går ofta på långa svampjakter när vi är ute, och det kommer vara väldigt svårt att låta hunden gå under ett sökkommando under hela den färden (hunden kommer tappa ork/motivation). Däremot är ett sökkommando en väldigt bra hjälp för hunden under inlärningen, då den förstår att den ska koppla på nosen. 

Vad gör jag om hunden vill äta upp kantarellerna?

Det absolut bästa är givetvis om hunden aldrig får försmak på kantarellerna, och det kan alltså vara en bra idé att lägga ut kantarellerna i behållarna tills du känner dig mer säker på att de inte kommer ätas upp. Det kan också vara en bra idé att prova belöna med ännu godare godis, samt att vara snabbare på att belöna hunden. 

Finns det möjlighet att få feedback på sin träning?

Det finns möjlighet att boka privatlektion online, där upplägget är att du får en egen Facebookgrupp där både du och jag kan ladda upp filmklipp för feedback eller förtydliganden. Denna tjänst är perfekt om du känner att du fastnar i träningen och inte kommer framåt eller om du bara vill ha lite nya ögon som kommer med nya infallsvinklar och tankar. Du hittar mer information om den tjänsten här: 

https://svartvithund.se/privatlektion-online/

Om du vill boka privatlektion till din kantarellsöksträning, vänligen ange att du går kantarellsökskursen online i bokningsmailet så får du 100 kr rabatt på privatträningen.

Stort lycka till!