5 Nose Work-lekar

Träningen blir som roligast (personlig åsikt) när vi går ifrån regelboken och "vardagsträningen". Där vi förhoppningsvis hittar lite nytt och spännande, roligt och utmanande. Där hunden, och jag som förare, får nya lärdomar och insikter. Med ett mer öppet sinne kan vi också finna fördel på tävlingsplan, där vi ofta annars tenderar att gå in och tänka själv var gömman bör och inte bör vara placerad. Eller vad som kommer, och inte kommer finnas, inne i sökområdet. Som både tävlingsarrangör, och tävlande, har jag hört allt för många gånger folk beklaga sig över diverse när söket inte gått som planerat. "Det stod en dammsugare i sökområdet", "Doften satt på ett eluttag, det får den väl inte göra?", Det stod en skyltdocka i rummet som min hund började skälla på". Och absolut kan det vara så! Men går vi in med grundinställningen att söka bland allt, och på allt så är vi bättre rustade för dessa tokigheter som kan förekomma på tävling 😉

Fågel, fisk eller mittemellan

Att placera dofterna enligt Fågel, Fisk eller Mittemellan ger hundarna en bra variation när det kommer till gömmor i olika höjdnivåer. Vi kan antingen jobba med alla tre doftplaceringar i ett och samma sökområde, eller så kan vi dela upp det till flera områden. Väljer vi att ha gömmorna i samma område så kan vi också laborera med hur tätt vi väljer att ha gömmorna. Vill vi minimera risken att doftmolnen går in i varandra för mycket kan vi jobba med mindre doftutsläpp.

Hundens missar

Preparera ett sökområde med en eller flera doftgömmor (gärna med mindre doftutsläpp) och skicka in hunden i sökområdet. Notera var hunden är lite slarvig (hörn samt områden utan tydliga föremål brukar vara sådana ställen!) och missar att söka. Låt hunden hitta gömman/gömmorna och ta sedan ut hunden ur området. Plocka undan dofterna och ev torka av med en våt trasa för att minimera att doft sitter kvar på de gamla gömmorna. Placera nu ut nya dofter i samma sökområde, men denna gång på de ställen där hunden missat av att söka. Skicka in hunden på nytt igen.

Gömmor på promenad

Placera ut några gömmor längs er vanliga promenadslinga, och se om hunden spontant (utan sökkommando) lyckas lokalisera samtliga. Kanske sätter du en gömma i en buske som er hund alltid brukar vilja nosa och kissa på? Eller en doft mitt på vägen där det inte händer någonting? I trädet ni ofta brukar köra godissök? Många hundar ser nästan lite förvånade ut när de råkar "springa på" en gömma!

OBS! Tänk på att alltid plocka undan gömmor efter er, speciellt viktigt i områden där andra hundar vistas.

Ta hjälp av dig

Vid höga gömmor kan det vara bra att lära hunden att ta hjälp av dig som hundförare för att nå ända fram. Har du en liten hund kan du exempelvis träna hunden att hoppa/klättra upp i din famn och att sökarbetet fortsätter även när du håller i henne/honom. Har du en större hund kan det istället vara bra att göra hunden bekväm med att klättra/ta stöd av dig för att nå dit den behöver komma för att hitta gömman. Det kan vara tex att lägga sina framtassar mot din utsträckta arm (bla bra vid en hög svävande gömma, eller om doften är mot ett instabilt underlag), eller att kliva upp på ditt böjda ben för att komma till en högre platå (tex ett bord).

Lika viktigt som att träna "ta hjälp av matte/husse att komma upp" är det att träna likvärdigt när hunden sedan ska ner igen. Att kliva in i famnen och bli buren ner till golvet/marken eller om hunden har en sele på sig kan det vara bra att hålla i selen och "ta emot" hunden i fallet för att minska skaderisk.

Denna övning är verkligen bra för team-känslan!

Hundförare vs Hund

Den här övningen är en personlig favorit som jag brukar rekommendera att hundförarna leker/tävlar med sina hundar som är lite mer rutinerade på sökarbetet. Sådana hundar som tycks klara alla utmaningar vi serverar dem. Det första du behöver göra är att fundera över de spelregler som ska gälla: Inom vilka ramar får du lov att placera doftgömman (tex maxhöjd, maxdjup, minimum på doftutsläpp mm). Sen kan tävlingen börja! Planera ett sökområde och placera ut en eller flera gömmor (inom de spelregler du satt upp) på ett sådant sätt som du tror att hunden inte kommer kunna lokalisera! Kanske behöver du plocka fram skruvdragaren för att montera bort någonting för att kunna gömma klurigare, eller krypa långt in under möbler för att hitta en klurig plats för doften. Lyckas hunden lokalisera gömman får den 1 poäng, om inte tillfaller poängen till dig som hundförare (samt att du vet vad din hund behöver träna mer på).

Tänk på att inte göra denna övning allt för ofta om du märker att det oftast är du som står som segrare, utan balansera upp det med sök där hunden får lyckas.

Vinner din hund alltid? Be någon annan gömma doften