Doftprov 13/11

snwk_logo

Datum: 13/11, 2023
Tid: 18.00
Klass: 1 (eukalyptus), 2 (lagerblad) samt 3 (lavendel)
Adress: Engelbreksgatan 28 i Vingåker
Arrangör: SNWK
Anordnare: Svartvit Hund
Doftprovsdomare: Miranda Norberg
Pris: 300 kr

Anmälan sker via snwktavling.se senast 28/8

Doftprovet kommer hållas inomhus på marknivå

Viktigt:
– Din hund måste ha giltig vaccination, samt medlemskap i SNWK eller annan SKK-ansluten klubb.
– Löptikar är välkomna, men kommer att starta sist, oavsett vilken doftklass man anmält sig till. Tikskydd måste bäras på området

Anmälan är bindande återbetalning sker endast mot uppvisade av veterinär- eller läkarintyg, alternativt om vi har någon på reservlistan som kan ersätta din plats. Alla som klarar doftprovet får en prisrosett.

Välkomna!

Doftprov - Hur går det till?

Ett doftprov består av 12 stycken behållare (kartonger), där en av behållarna innehåller hydrolat. Kartongerna kan stå på en rad eller två rader. Avståndet mellan kartongerna är 120 cm ifrån varandra. Alla kartongerna ska vara lika och ha storleken av en Calzone (pizza) kartong. Alla kartonger utom den med hydrolat ska innehålla en negativ bärare (en möbeltass eller tops) som inte innehåller doft.
Hydrolatet ska bytas ut en gång i timmen.

Hunden ska hitta rätt behållare inom tre minuter. Du får gå fram och tillbaka längst med behållarna hur många gånger du vill. Du får påvisa hunden på behållarna (men inte röra dem) och du får prata med hunden. Doftprovet kan genomföras både inomhus och utomhus.

När du bedömer att hunden har hittat doftgömman meddelar du det genom att sträcka upp ena handen och säger ”markering”. Då stoppas tiden och provledaren meddelar direkt om det är rätt eller fel. När du har fått bekräftelse på att hunden har hittat rätt kartong får du belöna din hund 20 cm ifrån rätt kartong.
Var det fel kartong berättar provledaren var den rätta kartongen är och du får möjlighet att låta hunden komma fram till den och belöna din hund där.

Doftprovet kan göras med tre olika hydrolater: Eukalyptus (NW1), Lagerblad (NW2) och Lavendel (NW3).
I NW2 och NW3 förekommer det minst två olika störningsdofter, som döljer sig i minst sex stycken av de kartonger som inte innehåller hydrolatet. Genom att ha störningsdofter kan man säkerställa att hunden påvisar doften av hydrolatet och inte bara en avvikelse i en kartong.

(Information från http://www.snwk.se/ där du även kan läsa mer.)